06.03.2024

7 úložných systémů, které zefektivní vas cas v kuchyni

Jedna z nejdůležitějších větších investic každého z nás je právě kuchyňský nábytek. Kuchyni, která je srdcem každého domova, vybíráme v průměru jen dvakrát za život. Proto je důležité se zamilovat nejen do jejího designu, tvaru, barvy či detailů, ale také do toho, co skrývá uvnitř.

Kromě samotného designu kuchyně je důležité mít promyšlené také její uspořádání a přesné naplánování. Pomůže vám to nejen z hlediska úložného prostoru, ale také s minimalizováním času, který byste jinak strávili v kuchyni vařením, hledáním či úklidem. Podívejte se s námi na zajímavá řešení, která zefektivní a zmodernizují váš život v kuchyni.

Image 0

Výsuvné spodné skrinky

V každé kuchyni jsou z pohledu úložného prostoru důležité zejména spodní skříňky. Zde doporučujeme klasické skříňky s policemi nahradit zásuvkami s plnovýsuvem, které vám umožní uskladněné kuchyňské náčiní či potraviny mít vždy po ruce, snadno dostupné i ty vzadu a přehledně uložené.

Image 1Image 2Image 3

Silný ale tichý pomocník

Nezapomeňte ani na tiché zavírání a otevírání s pomocí kvalitního kování, které zajistí plynulý a měkký pohyb. Chráníte tak nejen obsah skříněk, ale také samotnou životnost vaší kuchyně. Zásuvky se zvýšenými boky ze skla či kovu umožní zvětšení úložného prostoru téměř o 55 %, neboť uskladněné věci lze efektivněji ukládat na sebe. Díky současné technologii zásuvky unesou až 60 kg, takže do nich můžete ukládat například talíře, hrnce, malé kuchyňské spotřebiče, dózy naplněné trvanlivými potravinami nebo i koše pro separovaný sběr odpadu. Zásuvky s nižším bokem jsou určeny pro příbory, kuchyňské nože, vařečky i naběračky. Do nižších zásuvek umíte rovněž skrýt držák na nože a pepřenky nebo řezačku na alobal a fólii. Pro maximální využití kapacity zásuvek doporučujeme zakomponovat flexibilní podélné a příčné dělící prvky, plastové, kovové či dřevěné příborníky, ale také kovové rámy, které se spolu s protiskluzovou gumou postarají o stabilitu a nenáročný řád uložených věcí.

Image 4Image 5Image 6

Přehledně vše na svém místě

Důležitou součástí dobře promyšlené kuchyně je i skladování potravin, protože ne každá kuchyně má k dispozici samostatnou spíž. Řešením je oblíbená potravinová skříň nebo nejlevnější alternativa ve formě policové skříňky. Doporučenou optimalizací pro skladování je zainvestovat raději do větší skříně s výsuvným systémem, kde košíky nebo vnitřní zásuvky umíte individuálně přizpůsobit a posouvat podle potřeb.

Těžce dostupný a nejednou nevyužitý vnitřní roh kuchyně umíte osadit speciálními ledvinovými policemi, které nahradí i rohovou zásuvku. Propracovaný tvar košů zajistí maximální využití prostoru a přehled o celém úložném prostoru i této rohové skříňky.

Image 7Image 8Image 9

Úzké skříňky

Kuchyně na míru by se měly co nejvíce podřídit vašemu specifickému půdorysu prostoru. Není-li kuchyně dobře promyšlená často vznikají úzké nevyužité prostory. Přeměňte je na praktickou skříňku! Například pro umístění čistících prostředků přímo u dřezu nebo do zóny vaření umístěte produkty jako olej, ocet a omáčky, které nemusí být uloženy v chladničce

Image 10Image 11Image 12

Skryté výsuvné plochy

Pro čistý a minimalistický vzhled kuchyňské plochy umíte často využívané spotřebiče jako topinkovač, toustovač nebo kuchyňský robot umístit do vnitřních prostor. Například na výsuvnou polici vybavenou aretací (zajištění přístroje proti poškození nebo nežádoucímu pohybu), osazenou ve skříňce. Šikovným řešením rozšíření pracovní polohy je umístění výsuvné police do zásuvky těsně pod pracovní deskou.

Image 13

Výklopné horní skříňky

Kuchyňských věcí je opravdu mnoho a proto se vyplatí instalace horních skříněk nebo polic, které můžete využívat k uskladnění. Co se týče skladování potravin, v tomto případě jsou jistě vhodnější uzavřené skříňky. Skříňky s dvířky umíte nahradit lepší variantou různých výklopných systémů otevírání. Kromě klasického výklopu poznáme například předsunutí dvířek před korpus linky a jejich vysunutí směrem nahoru, vyklopení nad skříňku, případně zalomení dvojitého čela směrem nahoru nad skříňky. Výklopné skříňky se při otevírání pohybují směrem vzhůru, což je z hlediska pohybu v jakékoli velké kuchyni jednoznačně výhodou. Získáte tím komfortní přístup dovnitř skříňky, přičemž mu nic nebrání v manipulaci, což naopak bývá velkým problémem právě u klasických dveřních skříněk.

Image 14Image 15Image 16

Vyplňte prázdný prostor

Váš doplňkový úložný systém v kuchyni si můžete personalizovat také díky různým variantám polic, mělkých regálů, případně oblíbeným závěsným systémům. Ty jsou vhodné pro vyplnění prostoru například mezi pracovní deskou a horními skříňkami nebo volné stěny v jídelně.

Image 17Image 18Image 19Image 20

Doufáme, že se vám tyto typy o úložném prostoru a jeho plánování sejdou ve vaší kuchyni. A nezapomeňte, že u nás vám pomůžeme vytvořit kuchyni na míru a využít váš specifický prostor, naplnit vaše potřeby a přání na maximum, tak aby se stala kuchyně oblíbenou součástí vašeho domova.